Boria Asli Omara di Festival Boria 2014

Sabtu, Ogos 08, 2009

Tarian Gantikan Boria Di Pulau Pinang"Apa pandangan anda semua kalau dikatakan negeri Pulau Pinang lebih pentingkan tarian dari boria? Sebenarnya inilah kebenarannya. Lihat saja apa-apa acara dan majlis yang kerap diadakan di Pulau Pinang, pengisiannya tidak lain dan tidak bukan ialah tarian. Jarang-jarang... Kadang-Kadang...(seperti kata P. Ramlee dalam filem Nujum Pak Belalang) ....baru ada persembahan boria.

Sebenarnya kalau kita semua nak tengok tarian, pergilah ke negeri dan negara mana pun seluruh dunia memang banyak dengan tarian. Tapi kalau kita nak tengok boria.... di mana? kalau tak di Pulau Pinang yang kecil ni. Jiran kita sebelah Kedah dan Perak pun tak undang boria untuk buat persembahan di majlis-majlis peringkat negerinya. Jadi, apa ada pada boria?

Jawapan kepada semua soalan di atas, boria kita akan letakkan saja di Muzium Negeri Pulau Pinang ataupun Muzium Islam Pulau Pinang (itu pun kalau kita rasakan perlu). Kita pakaikan patung-patung model dengan kostum boria. Letakkan satu patung di hadapan sedang pegang tongkat di tangan dan kita tulis... ini tukang karang boria. Kita letak 10 patung di belakang dalam dua baris dan kita tuliskan.... ini ialah sailor/kelasi boria. 4 patung lagi kita letak di tepi dan tulis pula....ini pelakon sketsa boria. Pelancong dan sesiapa yang berminat nak mengetahui dan ambil tahu mengenai seni warisan boria bolehlah mengambil gambar dan baca pamplet yang disediakan. Kita tuliskan besar-besar di sudut atas berbunyi; "Inilah Seni Persembahan Boria Warisan Pulau Pinang Yang Termasyhur Suatu Ketika Dulu.... Kini Ianya Dah Pupus).

Selepas itu, blog Warisan Boria yang saya usahakan lebih tiga tahun ini pun bolehlah dilupuskan begitu saja. Sesiapa yang ingin buka blog baru bolehlah namakan blognya 'Tarian Pulau Pinang'.
Nak martabatkan 'Boria' sebagai Seni Warisan Dunia? Lupakan.... Kita martabatkan Tarian Pulau Pinang sebagai gantinya. Ya... Tarian Warisan Dunia! Hebat!"

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...