Boria Asli Omara di Festival Boria 2014

Ahad, Julai 12, 2009

Dulu Tukang Karang Boria, Sekarang PenyanyiNassier Wahab atau nama sebenarnya Mohd Nasir bin Abdul Wahab, seorang penyanyi, pelakon dan pencipta lagu dibesarkan di Teluk Air Tawar, Buttterworth, Pulau Pinang. Nassier mula berjinak dalam dunia seni sejak dibangku sekolah rendah lagi.Alam persekitaran di kampungnya yang mempunyai dua kumpulan kugiran iaitu "Les Pengembara" dan "Teruna Ria" banyak mempengaruhi nassier dalam dunia seni muzik.


Apabila meningkat remaja,dalam usianya 20an,minatnya semakin memuncak apabila Nassier menyertai kumpulan kesenian Bistari di kampungnya.Seterusnya Nassier menjadi penyanyi utama dan sebagai Tukang Karang Boria disamping menyertai kumpulan nasyid.

Nassier telah membawa satu era baru dalam persembahan boria dan juga kumpulan kugiran sehingga kumpulannya telah menjadi johan berturut-turut dalam setiap pertandingan yang dianjurkan sekitar tahun 1982-1984.Pada tahun 1983,


Nassier telah berjaya membawa kumpulan Boria Bistari ke peringkat akhir dalam pertandingan "Pesta Dendang Rakyat Ke-8" anjuran RTM.Sebagai tukang karang, Nassier telah mencipta sebuah lagu khusus untuk kumpulannya berjudul "Pak Pandir Moden' yang kemudian dirakamkan dalam album pertamanya.

Bakatnya mula dikesan oleh stesen radio RTM Pulau Pinang, apabila Nassier berjaya menjadi naib juara dalam Pesta Pulau Pinang 1984 dan Top Finalis dalam pertandingan Bintang Bintara pada awal tahun 1985. Nassier kemudiannya ditawarkan menjadi penyanyi undangan dalam rancangan-rancangan terbitan radio RTM Pulau Pinang bermula dari rancangan "Bakat Baru"sehinggalah ke rancangan "Temasya Ria".


Awal tahun 1985 bermulalah karier Nassier sebagai seorang recording artis apabila ditawarkan bernaung di bawah syarikat Seri Record di Pulau Pinang.Album pertamanya yang diterbitkan oleh komposer S.Atan dirakamkan di Singapura berjudul "Cinta Dan Perasaan"


Nassier muncul lagi bersama album "KOLEKSI 20 TAHUN TERUNGGUL NASSIER WAHAB" yang memuatkan sebahagian dari lagu-lagu hits popularnya seperti "Bayangan Wajah Duka","Sebuah Janji Tak Beerti","Sekali Aku Jatuh Cinta","Undangan Rindu" dan lain-lain.


Nassier gembira menyanyi lagu boria semula, setelah beliau dipilih oleh Jabatan Warisan Negara menjadi tukang karang boria di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur sempena Majlis Penyerahan Watikah George Town Melaka diistihar sebagai Bandar Warisan Dunia pada 22 November 2008 lalu. Malam itu Nassier menjadi tukang karang kepada lebih seribu orang sailor yang terdiri dari peserta-peserta perarakan dari Pulau Pinang dan Melaka juga penari-penari Istana Budaya.


Sama-sama kita nantikan Nassier Wahab menjadi tukang karang boria semula setelah begitu lama ditinggalkannya.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...